De terugkeer van gevaarlijke USB-sticks: hoe sociale hacking uw bedrijf in gevaar kan brengen

Ooit gedacht dat de dagen van gevaarlijke USB-sticks voorbij waren? Helaas is niets minder waar. Bij ZeroPlex hebben we de laatste tijd een opvallende toename gezien in incidenten rondom het gebruik van gevonden USB-sticks. Dit vormt een serieus probleem voor het cybersecuritybeleid van elk bedrijf, en daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

Sociale Hacking: Een Oude Tactiek in een Nieuw Jasje

Vroeger was een standaard testprocedure om “in te breken” bij bedrijven door gebruik te maken van sociale kenmerken. Bijvoorbeeld, door het achterlaten van USB-sticks of cd’s op plekken waar werknemers pauzeren of naar het toilet gaan. De media waren vaak gelabeld met prikkelende teksten zoals “3e kwartaal ontslagen”, de menselijke nieuwsgierigheid deed de rest. Het probleem is dat deze oude tactieken weer terugkomen, en wel met een moderne twist.

De Nieuwe Risico’s van Thuiswerken en BYOD

Vóór de COVID-19 pandemie was er al een strikt beleid rondom het gebruik van externe apparaten. Echter, met de opkomst van thuiswerken en Bring Your Own Device (BYOD) zijn de risico’s exponentieel toegenomen. Overbelaste IT-afdelingen vinden het steeds moeilijker om controle te houden over alle datadragers die in omloop zijn.

Hoe Beschermt u zichzelf?

Het is essentieel om medewerkers voortdurend bewust te maken van de risico’s van sociale hacking. Regelmatige training en updates over de nieuwste cyberbedreigingen kunnen een grote rol spelen in het beschermen van uw bedrijf.

Bij ZeroPlex staan we klaar om u te helpen bij het aanscherpen van uw cybersecuritystrategie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw eigen ICT-afdeling of rechtstreeks met ons.


Bescherm uw bedrijf tegen cybercrime met de Pilot CyberBewust Venlo!

We nodigen u daarom van harte uit om deel te nemen aan CyberBewust Venlo. Meld u aan en versterk uw cyberweerbaarheid!
Meedoen aan deze pilot levert een beeld op van kwetsbaarheden in uw bedrijf die relatief eenvoudig van buitenaf gevonden kunnen worden.

  • Wat u kunt u verwachten van deze cybersecurity scan:
    ✅ Monitoring van uw digitale ‘ramen en deuren’.
    ✅ Dark web scan naar gelekte wachtwoorden.
    ✅ Kwetsbaarheidsscan van uw IP-adressen en systemen.
    ✅ Meldingen bij ernstige lekken in veelgebruikte software.

Kijk voor meer informatie op onze site Pilot CyberBewust Venlo | ZeroPlex