Nederlandse MKB bedrijven getroffen door cyberaanval

Dit weekend is er op grote schaal door cybercriminelen gebruik gemaakt van een kwetsbaarheid in beheersoftware die sommige ICT-Dienstverleners gebruiken (Kaseya).
Als gevolg hiervan zijn de computersystemen van honderden MKB-bedrijven gegijzeld en kunnen deze bedrijven vooralsnog niet meer functioneren.

ZeroPlex maakt in haar dienstverlening geen gebruik van de Kaseya software. Voor onze klanten heeft deze aanval daarom geen directe gevolgen. Toch willen wij u graag informeren over deze ingrijpende aanval.

Wat heeft ZeroPlex gedaan?

ZeroPlex heeft op vrijdagavond omstreeks 20.00 kennis genomen van de aanval op ICT-Dienstverleners. De aanval was op dat moment nog beperkt van schaal en in opkomende fase.

Wij maken geen gebruik van de Kaseya software, dit sluit echter niet uit dat klanten de software alsnog geïnstalleerd hebben gekregen via een andere leverancier. Denk bijvoorbeeld aan leveranciers van accounting-software, koelsystemen en kassasystemen.

Daarom hebben we besloten om vrijwel direct een analyse uit te voeren op alle door ZeroPlex beheerde computers. Klanten waarbij de Kaseya software is aangetroffen zijn geïnformeerd en de Kaseya software is preventief door ZeroPlex verwijderd

Welke aanvullende maatregelen worden er getroffen?

Deze situatie maakt de noodzaak voor uitgebreidere beveiliging duidelijk.
ZeroPlex heeft dit weekend dan ook direct maatregelen getroffen door bij een aantal relevante klanten geavanceerdere bewakingssoftware te installeren.

In de komende weken zullen we de resultaten van deze extra beveiligingslaag beoordelen.
Op basis hiervan zullen we mogelijk overgaan tot activatie bij alle klanten. Hierover ontvangen klanten op een later tijdstip meer informatie.

Is er meer achtergrond informatie beschikbaar?

Meer informatie is onder andere te vinden bij:
Algemeen DagbladNationaal Cyber Security Centrum

Mocht u vragen hebben, stuur dan gerust een e-mail naar support@zeroplex.nl

Heeft u nog geen ICT-Beheer van ZeroPlex?

Niet alle ICT-dienstverleners nemen beveiliging even serieus.
Heeft u behoefte aan een goed gesprek of bent u benieuwd naar wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem dan gerust contact met ons op!

 

 

 


Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van ons laatste nieuws.

ZeroPlex, uw partner in ICT
ICT-beheer, Cyber security, Software development, Cloud en telecom advies of uitbesteden alle ondernemers en MKB+ in de omgeving Venlo, Venray, Belfeld, Tegelen, Blerick, Reuver, Panningen, Boxmeer.