De 5 belangrijkste security trends van 2022

Regeren is vooruitzien. Dat geldt zeker voor IT- en security professionals. Wie weet hoe het dreigingslandschap van morgen eruitziet en kan daar vandaag al op anticiperen. Daarom werpen wij samen met u een blik op de toekomst. Wat zijn de belangrijkste trends en voorspellingen op het gebied van cybersecurity? Hieronder hebben we een opsomming van de vijf belangrijkste securitytrends anno 2022 gemaakt.

1. Meer wetgeving rondom ransomware-betalingen

In 2022 leggen meer landen het betalen van losgeld na een ransomware-aanval aan banden, zo verwacht Gartner. Zo heeft slechts 1 procent van de landen wet- en regelgeving voor het betalen van losgeld, onderhandelingen met cybercriminelen en eventuele boetes. Daarom zal dit waarschijnlijk de komende jaren stijgen naar 30 procent eind 2025.

2. Aanvallen op bedrijven

Supplychain-aanvallen met ransomware blijven in 2022 dé nummer één dreiging voor alle organisaties, zo voorspelt Heimdal Security. Het bedrijf ziet Microsoft als een potentieel doelwit en denkt dat cybercriminelen nu al proberen binnen te komen via de toeleveringsketen. Via Windows Update zouden ze vervolgens Microsoft-klanten willen aanvallen.

3. Machtsverschuiving in de wereld van ransomware

FireEye en McAfee voorspellen een machtsverschuiving in de ransomware-industrie. Doordat ontwikkelaars van Ransomware-a-a-Service (RaaS) worden geweerd van cybercrimeforums, komt hun dominante positie in gevaar. De hackers die de daadwerkelijke aanvallen uitvoeren (‘affiliates’) zien kansen om meer macht en inkomsten naar zich toe te trekken.

4. AI vaker ingezet voor beveiligingsdoeleinden

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt een steeds belangrijker instrument voor cyberbeveiligers, zo voorspelt Micro-Focus. Daarom gebruiken zij AI-technieken onder meer voor het detecteren van interne dreigingen en het monitoren van IoT-apparaten en industriële controlesystemen. AI en machine learning krijgen een prominentere rol binnen securitystrategieën.

5. Strengere eisen voor cyberverzekeringen

Door alle incidenten staat het verdienmodel van cyberverzekeringen onder druk. Veel verzekeraars verhogen daarom hun tarieven of weigeren bedrijven die een hoog risico lopen. In 2022 worden strengere eisen gesteld aan de security van klanten, verwacht BeyondTrust. Zijn de afgesproken maatregelen niet getroffen, dan wordt de schade niet vergoed. De noodzaak voor uw ICT-dienstverlener die úw zaken op orde heeft, wordt daarmee steeds belangrijker.

Bent u goed voorbereid bij een cyberaanval?

De wereld van cybersecurity is bijzonder dynamisch en niemand weet precies hoe de toekomst eruitziet. Maar één ding is zeker: ook in 2022 vormt cybercriminaliteit een serieuze bedreiging voor elke Nederlandse organisatie. Tref daarom de juiste preventieve maatregelen én zorg ervoor dat u voorbereid bent op een cyberaanval. Zo beperkt u de impact als het toch misgaat. Bij twijfel, raadpleeg uw ICT-dienstverlener.

 

Heeft u interesse in het in kaart brengen van uw cybersecurity risico’s? ZeroPlex kan u daarbij helpen.

ZeroPlex Team