Digitaal stelen en Internetfraude

Digitaal stelen en internetfraude

Tegenwoordig gebeurt bijna alles online. Het afrekenen van producten of het regelen van bankzaken zijn daar geen uitzondering op. Daarom is het belangrijk dat uw computer goed beschermd is tegen ongewenste online indringers, die erop uit zijn om persoonlijke en gevoelige informatie te stelen. Wij vertellen u graag meer over hoe uw computer tegen ongewenste invloeden kunt beschermen. Zeker met het oog op de nieuwe wetgeving rondom uw data-verantwoordelijkheid, de zogeheten GDPR-wetgeving.
In een volgende blog zullen we daar uitgebreider op in gaan.

Wat kan ik ertegen doen?

Er zijn verschillende vormen van vijandelijke software die uw computer kunnen beschadigen om zo bij uw persoonlijke gegevens te kunnen komen. Zulke software wordt vaak via e-mails of links verspreid. De verzamelterm voor dit soort programma’s is malware, een afkorting van ‘malicious software’. Malware wordt gecreëerd om gevoelige informatie te kunnen achterhalen.

Een bekend voorbeeld is ransomware of Cryptoware. Dat kunt u als gijzelsoftware beschouwen. Ransomware is namelijk een online chantagemiddel: hackers blokkeren via ransomware belangrijke gegevens op uw computer. Om weer toegang tot uw gegevens te kunnen krijgen, moet u de hackers losgeld betalen. De betaling biedt u echter geen garantie dat u ook weer echt bij uw digitale spullen kunt komen.

Phishing

Hackers proberen regelmatig toegang tot gebruikersnamen en wachtwoorden te krijgen om op iemands social media- of bankaccount in te breken. Dat wordt phishing genoemd. Deze vorm van internetfraude komt in diverse soorten en maten voor.

Datzelfde geldt voor adware. Dat is vervelende software die ongewenste advertenties op uw computer weergeeft. Sommige adware geven uw persoonlijke informatie aan derden door, zonder dat u daarvoor goedkeuring geeft. Het is belangrijk om zulke vormen van internetfraude op een rijtje te hebben, maar het is nog belangrijker om uzelf daar goed tegen te beschermen. Daar zijn meerdere manieren voor. Zo is het belangrijk om een antivirusprogramma of anti-malware software op uw computer geïnstalleerd te hebben. Zorg ervoor dat deze programma’s regelmatig van updates voorzien worden. Internetfraude ontwikkelt zich namelijk snel. Zo kan uw programma de meest nieuwe vormen van malware, phishing of adware detecteren.

Het is een verstandig idee om voldoende back-ups van uw  computer te maken. Wij adviseren u daarom van meerdere locaties gebruik te maken waar u uw back-ups kunt opslaan, waarvan een locatie het liefst extra beveiligd is. Zo hebt u altijd nog uw gegevens achter de hand als uw computer met ransomware besmet raakt.

Cyber Security

Wilt u echt helemaal zeker ervan zijn dat uw internetomgeving veilig is? Dan is het een goed idee om ons in te schakelen. Met onze expertise geven we u graag advies over deze complexe materie. Kijk gerust eens verder op onze website. Hier vindt u meer informatie over wat wij voor uw online veiligheid kunnen betekenen.

Komt u graag in contact met ons of wilt u meer over ons weten? Klik dan hier voor onze contactgegevens.
Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van ons laatste nieuws.

 


 

ZeroPlex, uw partner in ICT

ICT-beheer, Cyber security, Software development, Cloud en telecom advies of uitbesteden alle ondernemers en MKB+ in de omgeving Venlo, Venray, Tegelen, Blerick, Reuver, Panningen, Boxmeer.