SECURITY SUNDAY: Werk veiliger in de Cloud vanaf alle mobiele apparaten

Werk en privé wordt bijna niet meer gescheiden gehouden. Althans, niet als u kijkt naar mobiele apparaten. Het gebruik van persoonlijke apparaten voor werk heeft een hoge risicofactor. Toch wordt het steeds meer gedaan. Zakelijk inloggen op een eigen apparaat en daarna een privémail openen met een leuke aanbieding is een perfect moment voor cybercriminelen om hun slag te slaan. Belangrijke persoons- en bedrijfsgegevens kunnen hierdoor in een mum van tijd op straat liggen.

Het is en blijft een uitdaging om waardevolle persoons- en bedrijfsgegevens te beschermen. Maar hoe kunt u daar toch voor zorgen?

veilig werken in de cloud

Beveiligingsmogelijkheden voor de cloud

Gelukkig is het zo dat werken in de cloud al een groot deel van alle zorgen wegneemt omdat de omgeving goed beveiligd is. Er zijn verschillende opties om de veiligheid van persoons- en bedrijfsgegevens extra te waarborgen:

Twee-factorauthenticatie

Om een cloudomgeving extra te beveiligen kunt u twee-factorauthenticatie aanzetten. Het inloggen gaat dan in twee stappen. Naast een eigen wachtwoord, moet de medewerker zich op nog een manier identificeren. Bijvoorbeeld met een extra code of een extern apparaat. Een goed voorbeeld is de authenticatie van DigID, waar de gebruiker altijd een sms-code krijgt toegestuurd of via de app moet inloggen. Zo zorgt u ervoor dat áls het wachtwoord in verkeerde handen valt, uw gegevens nog steeds veilig zijn.

Voorwaardelijke toegang

Het is mogelijk om medewerkers voorwaardelijke toegang te geven tot de cloud. Dit zorgt ervoor dat een medewerker alleen kan inloggen vanaf bepaalde IP-adressen, bijvoorbeeld het kantoor. Zo kan er natuurlijk nog steeds op een link in een privémail geklikt worden, maar het verkleint de kans dat eigen apparaten worden gebruikt.

Encryptie

Een ICT-beheerder kan belangrijke gegevens voor u versleutelen. De gegevens worden gecodeerd, oftewel geëncrypteerd. Zo worden de gegevens onherkenbaar voor hackers en hebben ze niks aan alle informatie. Geëncrypteerde gegevens kunt u zien als een kluis, waar u alleen bij kunt als u de juiste sleutels hebt.

Wilt u meer weten over werken in de cloud? Lees hier onze blog.

Bewustwording bij medewerkers

Ervoor zorgen dat alle medewerkers het belang inzien van het beveiligen van persoons- en bedrijfsgegevens, is makkelijker gezegd dan gedaan. Hier een aantal tips om u te helpen meer bewustzijn te creëren over dit onderwerp:

  1. Maak uw collega’s bekend met de consequenties van gelekte informatie. Wat gebeurt er met het bedrijf als er bepaalde informatie naar buiten wordt gebracht?
  2. Houd medewerkers op de hoogte van updates rondom de beveiliging. Zo zien ze dat het bedrijf er continu mee bezig is en dat het belangrijk gevonden wordt.
  3. Leg uit wat de risico’s zijn van het gebruik van verschillende apparaten. Voorzie medewerkers van de juiste informatie.

Hulp nodig bij het beveiligen van persoons- en bedrijfsgegevens of wilt u meer informatie over dit onderwerp? Wij kunnen altijd helpen. Neem vooral contact met ons op via de contactpagina.