Wat is Cryptolocker?

Cryptolocker is een virus van het type ransomware. In de afgelopen maand zijn we als ICT-specialisten diverse keren met het virus geconfronteerd. Zodra een computer is besmet met het Cryptolocker virus worden alle bestanden op de computer versleuteld. Het gevolg is dat de bestanden niet meer te openen of te gebruiken zijn. Het gevaar beperkt zich echter niet alleen tot één specifieke computer: het virus probeert zichzelf namelijk te verspreiden naar alle computers in het bedrijfsnetwerk. Versleutelde bestanden worden pas weer beschikbaar nadat er losgeld is betaald aan een criminele organisatie. De hoogte van het losgeld ligt normaliter ergens tussen de €400 en €2.000 per computer.

 

Hoe ontvang ik het Cryptolocker virus?

Het Cryptolocker virus verspreidt zich voornamelijk via bijlages in e-mailberichten. Geïnfecteerde computers versturen e-mailberichten naar alle, op de computer bekende, e-mailadressen. Via deze e-mailberichten wordt het virus verder verspreidt. Nietsvermoedende gebruikers kunnen hierdoor e-mailberichten ontvangen van bekende en vooral vertrouwde afzenders. In werkelijkheid zit er echter een virus in het e-mailbericht. Spamfilters houden deze e-mails lang niet altijd tegen. Daarnaast verspreidt het virus zich ook via websites. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bekende beveiligingslekken in software op de computer. Bekende software met veel beveiligingsfouten zijn bijvoorbeeld Adobe Flash Player en Java.

 

Hoe kan ik mezelf beveiligen tegen Cryptolocker?

Voorkomen is beter dan genezen. Een effectieve preventie tegen Cryptolocker vereist dat er diverse maatregelen worden getroffen:

  1. Allereerst is het raadzaam om alle softwareapplicaties op de computer altijd up-to-date te houden. Dit voorkomt misbruik van bekende beveiligingslekken op het internet.
  2. Daarnaast loont het zich ook om professionele antivirussoftware op de computer te installeren, en deze te onderhouden.
  3. Tot slot dienen ook gebruikers te worden betrokken in de strijd tegen Cryptolocker: Open geen bijlagen in e-mailberichten die u niet verwacht. Bij een onverwachte bijlage kan er contact worden opgenomen met de afzender van de e-mail.

Mocht het bedrijfsnetwerk toch geïnfecteerd raken met het Cryptolocker virus, dan is het belangrijk om een plan te hebben waarop men kan terugvallen. In zo’n scenario zijn bestanden in het netwerk namelijk versleuteld en raken kritische ICT-componenten in storing. Recente back-ups waarover snel kan worden beschikt zijn op dit moment cruciaal. Partners die hun ICT-omgeving in beheer hebben gebracht bij ZeroPlex kunnen vertrouwen op maximale ondersteuning. ZeroPlex neemt continue maatregelen om een Cryptolocker besmetting te voorkomen. Daarnaast worden servers geback-upt en bewaken we het netwerk 24 uur per dag, 7 dagen per week op eventuele infecties.

 

 

Komt u graag in contact met ons of wilt u meer over ons weten? Klik dan hier voor onze contactgegevens.
Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van ons laatste nieuws.

 

ZeroPlex, uw partner in ICT
ICT-beheer, Cyber security, Software development, Cloud en telecom advies of uitbesteden alle ondernemers en MKB+ in de omgeving Venlo, Velden, Venray, Belfeld, Tegelen, Blerick, Reuver, Panningen, Boxmeer.