Internet of Things

Internet of Things: de toekomst van bedrijfsprocessen

Het idee dat het internet alleen voor mensen met een computer of smartphone bestemd is, is echt achterhaald. Heb je namelijk weleens van het internet der dingen – of, in het Engels: Internet of Things – gehoord? Dat omschrijft een toekomst, waarin de apparaten die door mensen bediend worden in de minderheid zullen gaan zijn op het internet. Maar welke apparaten gaan dan gebruik maken het internet zonder dat wij daarvoor iets hoeven te doen? En wat voor voordelen gaat dat ons opleveren? Nou, oneindig veel. Wij leggen je daarom graag uit wat Internet of Things voor jouw bedrijf kan betekenen.

 

Concretiseren!

Laten we eerst eens concretiseren wat die ‘Things’ van het internet zijn. Dat zijn alle apparaten of ‘dingen’ die gebruik maken van het internet om met elkaar en met jou in verbinding te staan. Denk aan machines of auto’s, maar ook de thermostaat of koelkast. Het feit dat deze producten via een netwerk verbonden zijn, biedt ons veel mogelijkheden: daardoor kunnen wij bijvoorbeeld dingen op afstand bedienen. Dat zorgt nu al voor handige oplossingen (zo kun je bijvoorbeeld nooit meer vergeten de verwarming uit te zetten), maar Internet of Things is nog veel interessanter dan je het vanuit een bedrijfsperspectief bekijkt. Want met Internet of Things, kunnen ook bedrijfsprocessen geoptimaliseerd worden om op grote schaal tijd en geld te besparen.

Het is namelijk dankzij kleine devices ook mogelijk om op afstand metingen te verrichten en die data gelijk door te laten sturen. Via een Lora-netwerk, bijvoorbeeld. Die kleine devices zijn goedkoop, slim en zorgen ervoor dat jij continu data kunt ontvangen. Dat kan bijzonder handig zijn. Stel je eens voor dat jouw bedrijf bij grote klanten schoonmaakt. Normaal wordt een schoonmaker via een rooster ingepland. Maar wat nou als een apparaat aan de deur meet hoe vaak men van een toilet of keuken gebruik gemaakt en die gegevens vervolgens doorstuurt naar jouw bedrijf? Dan kan de schoonmaker daar gelijk op anticiperen.

Op dit moment vormt Internet of Things nog niets concreets. Maar het broeit onder de oppervlakte van de technologische sector: de echt serieuze toepassingen zijn namelijk flink in ontwikkeling. Ook wij houden ons druk bezig met deze interessante nieuwe vorm van technologie. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in het omzetten van data naar informatie die voor jouw bedrijf interessant is. Wij bekijken graag welke specifieke mogelijkheden Internet of Things jouw bedrijf kan bieden. Wil je meer weten over dit onderwerp of over wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan vooral contact met ons op.