Wat is cloud computing?

De tijd dat een crashende harddisk een groot verlies aan data veroorzaakte, ligt gelukkig ver achter ons. Eerst deden de floppy’s, cd-roms en externe harde schijven dienst als voornaamste back-up tool. Nu het tijdperk van cloud computing echter is aangebroken, hoeft u daar allemaal niet meer aan te denken. Maar wat houdt cloud computing eigenlijk in? En zijn er echt alleen maar voordelen? In ieder geval kunt niet meer om deze techniek heen, want bijna iedereen krijgt er wel mee te maken.

 

Cloud computing: werken in een wolk

Simpel gezegd staan bij cloud computing uw documenten, foto’s, video’s en andere data op servers in een extern datacenter. Dit geldt ook voor de hardware en programma’s. Via internet of een ander netwerk heeft u toegang tot de gegevens, software en hardware. Cloud betekent in het Engels wolk. Dat is ook precies hoe cloud computing wordt aangeduid in ICT-schema’s. Het ziet eruit als een verzameling toepassingen, platforms en infrastructuur in een wolk. Daaromheen bevinden zich de desktops, laptops, telefoons en tablets die overal waar verbinding mogelijk is toegang hebben tot de cloud. Wanneer u bijvoorbeeld gebruik maakt van webmail, dan werkt u dus eigenlijk in de cloud.

 

De verschillende soorten

Via de cloud kunt u gebruik maken van cloudapplicaties, cloudplatforms of cloudinfrastructure. De eerste versie wordt ook aangeduid met SaaS (Software as a Service). Hierbij werkt men alleen met applicaties waarbij de gebruiker inlogt via de browser, zoals bij webmail. Een stapje verder gaan de cloudplatforms, waarvan de officiële term PaaS (Platform as a Service) is. Hierbij draait het om besturingssystemen waarbij er zelf applicaties ontwikkeld kunnen worden. Met IaaS (Infrastructure as a Service) heeft men toegang tot een infrastructuur in de cloud, waardoor het mogelijk is om een eigen IT-platform te bouwen. Heeft u hiermee hulp nodig? Vraag het ons dan gerust.

 

Voordelen en nadelen

Het voordeel van het werken via de cloud is de flexibiliteit. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld overal vandaan aan hetzelfde project deelnemen. Zo hoeft er geen arbeidstijd verloren te gaan en kunnen gegevens razendsnel worden verwerkt. Ook biedt cloud computing zoals gezegd bescherming tegen het verlies van data. Verder bespaart u kosten op servers en hoeft u zich geen zorgen te maken over genoeg opslagruimte en rekenkracht. Cloud computing is immers schaalbaar. Er zijn dus veel voordelen, maar toch zijn er ook een aantal punten die aandacht vragen wanneer u met cloud computing aan de slag wilt gaan. Zo hangt en staat de veiligheid van uw gegevens met die van de provider die de clouddienst levert. Daarbij zijn hoge concentraties aan datagegevens, zoals bij cloud computing het geval is, aantrekkelijk voor hackers. Het is daarom belangrijk dat, wanneer u wilt overstappen op een clouddienst, u met een betrouwbare internetprovider in zee gaat.

Cloud computing is gemakkelijk, veilig en snel: maar alleen wanneer u uw gegevens onderbrengt bij een betrouwbare internetprovider. Neem daarom snel contact op met de ICT-specialisten van ZeroPlex voor advies op maat.

 

 


Komt u graag in contact met ons of wilt u meer over ons weten? Klik dan hier voor onze contactgegevens.
Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van ons laatste nieuws.

 

ZeroPlex, uw partner in ICT
ICT-beheer, Cyber security, Software development, Cloud en telecom advies of uitbesteden alle ondernemers en MKB+ in de omgeving Venlo, Venray, Belfeld, Tegelen, Blerick, Reuver, Panningen, Boxmeer.